Top Bordeaux

TOP BORDEAUX WIJNEN
De belangrijkste druivensoorten voor rode wijn Bordeaux zijn: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot en Malbec, met aan de westoever van de Gironde, Cabernet- Sauvignon als belangrijkste druif aan de oostkant de Merlot.
Bijna alle Bordeaux-rode wijnen zijn een mix van twee of meer van de druivensoorten. De beroemdste wijnen van de Bordeaux-wijnen, maken minder dan vijf procent van de totale productie in de regio uit en kunnen vaak tientallen jaren ouderen.
Sauvignon Blanc en Sémillon zijn aangepland voor de productie van witte wijnen voor zowel de zoete als de droge witte wijnen. Ongeveer 25% van de totale is wit.
Daarnaast wordt er ook kleine hoeveelheden rosé, lichtrode bordeaux, sprankelende crémant en fijne cognac gemaakt.
In totaal ruim 120.000 hectare aan wijngaarden, met een jaarlijkse productie van 660 miljoen flessen, wat neer komt op bijna 25% van de totale Franse wijnproductie met een officiele herkomst benamming maar de totale opbrengst kan natuurlijk aanzienlijk variëren als gevolg van de grillen van het klimaat.

Médoc, het bekendste rode wijndistrict van Bordeaux, en misschien wel de wereld.
De Médoc strekt zich uit ten noordwesten van de stad Bordeaux langs de linkeroever van de monding van de Gironde. Het klimaat op dit schiereiland is het mildste van Bordeaux, gematigd door zowel de monding als de Atlantische Oceaan. Beschermd door enorme dennenbossen tegen harde wind uit de oceaan die bovendien de wijngaarden beschermen tegen te hoge zomerse temperaturen. Hoewel de Médoc weinig onderscheidende geografische kenmerken bezit, wordt het verschil vooral gemaakt door de terroir en dan met met name vanwege het overheersende grind. Dit zorgt voor een uitstekende afvoer. Het grind van de Médoc is in dit opzicht ideaal en bijzonder belangrijk in zo'n vochtig klimaat. In warmere jaargangen kunnen volwassen wijnstokken profiteren van de uitgebreide wortelsystemen die worden aangemoedigd door het grind.
Het grind van de Médoc slaat ook waardevolle warmte op en bevordert zo de rijping van de
druiven. De beste wijngaarden liggen in hoger gedeelte in de Haut-Médoc met uitzicht over de Gironde. Internationaal meest gezochte wijnen uit:
Pauillac zijn: Château Mouton-Rothschild, - Lafite-Rothschild, - Latour, - Pontet-Canet,- Lynch-Bages, Pichon-Longueville Baron. en de - Comtesse de Lalande.
Margaux: Château Margaux, -Palmer, -Rauzan-Ségla, - Giscours, Gruaud-Larose
Saint-Julien: Château Léoville Las Cases, Léoville-Barton, Ducru-Beaucaillou.
Saint-Estephe : Château Montrose, Calon-Ségur.
Verder intressante wijnen om in te investeren zijn de volgende wijnen:
Graves: Haut-Brion en La Mission-Haut-Brion

 

Top Bordeaux