Barolo en Barbaresco

Aanleiding was de Barolo & Barbaresco World Opening 2020, een evenement georganiseerd door de Consorzio di Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe en Dogliani op 4 en 5 februari in New York. Om precies te zijn, was de première in Piemonte aan het einde van januari 2020, maar dit event in NYC was erop gericht om het Consortium zichzelf wereldwijd te bevorderen.

Men vindt New York blijkbaar het centrum van de wereld, omdat 1/3 van de productie in de Verenigde Staten wordt verkocht. Uitgenodigd was de pers- en 'vakuitbaters' (importeurs, distributeurs, wijnhandelaren, restauranthouders, sommeliers, Master of Wine...). Meer dan duizend mensen waren aanwezig. De laatste drie uren, was open voor het betalende publiek (100 dollar per persoon), de belangstelling was enorm en men stond keurig in de rij te wachten.

De tweede dag was gereserveerd voor de internationale jury, voornamelijk samengesteld uit Master of Wine en journalisten, deze moesten blind een oordeel geven over de twee jaargangen: 2016 voor Barolo en 2017 voor Barbaresco. De resultaten werden bekend gemaakt tijdens een galadiner.
Niet alleen de resultaten van de overwegend uit Amerikanen bestaande juryleden telde mee,
maar ook het oordeel van de producenten. Barolo 2016 kreeg een ongelooflijke 99,3 terwijl Barbaresco 2017 98,1 punten scoorde. Er stond niet bij, welke berekening heeft geleid tot deze ongeloofelijke "gemiddelden", hoewel de 2016 ongetwijfeld een uitstekende jaargang is voor Barolo - lijkt het oordeel een beetje te genereus en dit geldt des te meer voor Barbaresco 2017, die in de meeste gevallen last had van een te warm en droog klimaat.
(Tijdens de oogst was ik daar zelf aanwezig en er was geen vers plakje truffel te krijgen!) 

Ook werden de volgende cijfers bekend gemaakt: in totaal zijn er sinds begin 2020 14.039.461 flessen Barolo 2016 op de markt gebracht en Barbaresco 2017 4.213.585 flessen en zijn in de eerste drie weken al ruim 3 miljoen flessen verkocht en voor Barbaresco 600 duizend flessen. Mooie resultaten vooral gezien de onzekerheid van de Amerikaanse heffingen.

Barolo wordt gerekend tot beste wijnen van Italië uit het gelijknamige dorp in de provincie Cuneo, ten zuiden van Turijn. Gemaakt van de Nebiolo-druif. Kenmerkend is de geur van teer, maar ook viooltjes en rozen. Naar mate de wijn ouder wordt krijgt hij een kleur van dakpannen, Normaal gesproken zou ik schrikken van een dergelijke kleur maar bij Barolo is het kenmerkend. Door de nogal forse tanninestructuur is de wijn gebaat bij een lange fles rijping.
Grote jaren: 1982, 1989 en 1990 en 1996 zij nu (vanaf 2018 op dronk) 2006, 2010
en dus 2016. Grote namen, die internationaal gevraagd worden: Bartolo Mascarello, Cavallotto, Poderi Aldo Conterno, Giacomo Conterno, Bruno Giacosa, Elio Grasso, Renatto Rati, Roberto Voerzio en nog vele andere. Maar ook vele die misbruik maken van deze grote naam en ronduit slechte wijnen maken.

Barbaresco wordt eveneens beschouwt als een van de mooiste wijnen van Italië afkomstig de dorpje Barbaresco, aangrenzend aan Barolo, eveneens van de Nebbiolo-druif, maar door de bodemgesteldheid minder strenge harde tannines, dus daarom vaak eerder opdronk. Toch is ook deze wijn gebaat bij enkele jaren flesrijping. In Nederland veel minder bekend, maar internationaal ook zeer gevraagd. Deze regio wordt vaak vergeleken met de Bourgogne, dan is Barbaresco de Côte de Beaune en Barolo de Côte de Nuits van Italië.
Grote jaren: 2006, 2007, 2012, 2016 en dus 2017.
Grote namen die internationaal gevraagd; Natuurlijk met afstand Angelo Gaja, maar natuurlijk ook Bruno Giacosa, Orlando Abrigo, Ca’del Baio, Giacosa Fratelli, Moccagatta en Bruno Rocca. Als u in de gelegenheid bent kan ik u een bezoek aan deze regio erg aanbevelen. Veel goede en hele goede eetgelegenheden en schitterende B&B's op diverse wijnboerderijen. Zelf ga altijd graag naar de B&B van Orlando Abrigo met uitzicht van het zwembad over de vallei. Werkelijk betoverend.

Barolo en Barbaresco